Religion, livsfilosofi og etik

Her finder du inspiration til de enkelte fag.

Det er endnu ikke alle fag der er indeholdt på siden

Digital superkarma

Digital Superkarma er et undervisningsmateriale om digital dannelse og trivsel på de sociale medier, målrettet udskolingen.

Det består af trivselsmålinger, elevtekster og øvelser, et etisk kodeks, udarbejdelse af klassens egne online trivselsregler samt en gruppeøvelse, hvor I kan øve jer på at bruge det etiske kodeks og klassens online trivselsregler.

Digital Superkarma er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler.
Materialet er udarbejdet med mobbe- og trivselsfaglig bistand fra mobbeforsker Stine Kaplan Jørgensen og didaktisk bistand fra udskolingslærer Rikke Christine Stobbe.

7-9_unge_2017

Undervisningsmateriale – OM ALKOHOL

OM ALKOHOL er et tværfagligt undervisningsmateriale for elever i 7.-9. klasse. Materialet sætter fokus på en bred vifte af problemstillinger om unge og alkohol: livsstil, sundhed, misforståelser, reklamer, markedsføring mv. via fagtekster, avisartikler, film, quizzer, opgaver og forsøg.

Man kan arbejde med materialet i dansk, samfundsfag og sundheds- og seksualundervisning, kemi, fysik, matematik og biologi.

Materialet er udarbejdet af kræftens bekæmpelse i samarbejde med Trygfonden.
http://www.omalkohol.dk/


79_indlaeg_50x50

Har du været nøgen på nettet?

Materiale til børn og unge- både til handling og forebyggelse

I Center for Digital Pædagogiks online-rådgivning og på Red Barnets brevkasse kommer der flere og flere henvendelser om nøgenbilleder. Det er ikke nyt, at børn og unge eksperimenterer med deres identiteter, ved at tage udfordrende billeder af sig selv, men med de sociale mediers udbredelse bliver billederne hurtigere spredt til mange, og det gør konsekvenserne uoverskuelige.

Der kan være mange grunde til, at børn og unge sender intime billeder af sig selv. Det kan for eksempel være for at vise tillid til en kæreste, for at vise at man er modig, eller måske bare for at vise den nye bikini frem uden tanke på, at andre kan misbruge billedet.  Materialet giver konkrete værktøjer til børn og unge, der har oplevet, at intime billeder er blevet delt, men det kan også bruges til at forebygge.

Bestil gratis foldere eller download materialet.

Materialerne er lavet i et samarbejde mellem Red Barnet, Center for Digital Pædagogik og Medierådet for Børn og Unge. Det består af et lille hæfte ”Har du været Nøgen på Nettet?”, som kan bestilles gratis, og en mere uddybende online-version.

I hæfterne kan børn og unge hente konkret information om, hvor de kan få hjælp til at håndtere situationen og sikrer sig et godt digitalt rygte fremover.

Hent materialerne på Sikkerchat.dk

eller på Center for Digital Pædagogik cfdp.dk eller hos Medierådet for børn og unge www.medieraadet.dk


4-9_foraeldre

Digital mobning og krænkelse- Problemer på nettet

Regler og rettigheder på nettet-

Her kan du læse om, hvilke regler og love der findes om, hvad man må og ikke må på nettet.

Du kan blandt andet få gode råd om, hvad du kan gøre hvis du har været nøgen på nettet, er blevet mobbet online, eller har oplevet noget andet ubehageligt på nettet?

http://www.bornsvilkar.dk/BorneTelefonen/Temaer/Digital-mobning/Rettigheder.aspx


4-6_7-9_foraeldre_unge_2017

Seksualundervisning internationalt, undervisningsmateriale

Unge mellem hiv og liv – om unge i Uganda.

Kvindernes Ulandsudvalg (KULU)
2001
8.-10. klasse
Hæfte og web-del

Fra omtale på EMU:
I undervisningsmaterialet kan man tage med danske Nina fra 7.b på besøg hos unge i Uganda og få svar på spørgsmål, som hendes klasse i Danmark har stillet til ugandiske unge. Undervisningsmaterialet zoomer ind på almindelige unges drømme, følelser og seksualitet. Gode illustrationer er der gjort meget ud af, og teksterne er læsevenlige og skrevet i øjenhøjde med de unge.

Ung i skyggen af aids

Red Barnet
8.-10. klasse
Gratis, internetbaseret undervisningsmateriale om, hvordan hiv og aids især rammer børn og unge hårdt i et u-land. Der sættes fokus på Etiopien, fordi det er et af de lande i verden, hvor flest mennesker er smittet med sygdommen, og hvor flest børn er blevet forældreløse på grund af aids.
Til hjemmesiden er knyttet en lærervejledning med ideer til opgaver samt et magasin “Ung i skyggen af aids”, der kan bestilles gennem Red Barnet.

Tro, håb og kondomer – Botswana viser vejen i kampen mod hiv/aids

Marianne J. Jørgensen og Michael M. Petersen
2007 Geografforlaget
8 – 10. klasse

”Tro, håb og kondomer” er et nyt undervisningsmateriale til samfundsfag, dansk, historie samt sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab. Det tager udgangspunkt i Botswana i Afrika, hvor hiv/aids er et af de helt store problemer. Det er imidlertid ikke udelukkende hiv/aids, undervisningsmaterialet handler om. Vi får også beskrevet land, folk og natur. Botswana er faktisk et af Afrikas rigeste lande.
Til bogen findes en gratis netdel på www.geografforlaget.dk/Botswana med elevtest og lærervejledning med opgaver til samfundsfag, dansk, historie samt sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab.

Mukondombera – AIDS i Afrika

Dansk Røde Kors og Jyllandsposten
2001
8.-10. klasse
Gratis, internetbaseret undervisningsmateriale om aids i Afrika udviklet i forbindelse med World Aids Day 1. december 2001.  Siden rummer facts og cases om aids i Afrika samt opgaver og lærervejledning.
www.mukondombera.dk.


79_indlaeg_50x50

Dit liv- dit valg

Ideer og inspiration til den kriminalpræventive undervisning på mellemtrinnet udarbejdet af Det Kriminalpræventive Råd.

Omhandler identitet, levevilkår, livsstil, valg og konsekvenser. Lærervejledning og kopiark følger til undervisningen

www.dkr.dk/materialer/tidlig-forebyggelse/dit-liv-dit-valg/


46_indlaeg_50x50

 

 

 

Respekt

 

act RESPEKT er et undervisningsmateriale fra Røde Kors, der tager livtag med nogle af de svære problemstillinger og dilemmaer som børn og unge møder i deres hverdag.

Materialet består af tekster og billeder, som i øjenhøjde med eleverne, formidler historier og fakta om det at respektere og blive respekteret. Men også, hvad der sker, hvis mennesker ikke respekterer hinanden. Røde Kors lægger op til, at materialet kan bruges i en emneuge, men det kan sagtens bruges i uddrag og i andre sammenhænge.

Materialet består af:

Elevmagasin  og lærervejledning (pdf) samt et temasite (online)

www.rodekors.dk Søg skole, find materialer, fordomme og forskelle


4-9_02